Geotechniek 2008, Deltatechnologie

De Amerikaanse en Nederlandse dijkenbouwpraktijk vergeleken

Werner Halter en Maarten Profittlich, Geotechniek Thema Deltatechnologie, oktober 2008, pagina 20

Sinds de orkaan Katrina in 2005 wordt in de Verenigde Staten veel energie gestoken in het versterken van dijken. Nederlandse bedrijven zijn bij een groot aantal Amerikaanse dijkprojecten betrokken, met name in de staten Californië en Louisiana. De Nederlandse dijkenpraktijk komt daarbij in aanraking met de regels en gebruiken die voor Amerikaanse dijken gelden. Andersom kan men in Nederland leren van ervaringen van de Amerikaanse dijkenbouwers. In dit artikel worden ontwerpmethodieken van dijken uit beide landen vergeleken en worden enkele geotechnische raakvlakken uitgelicht. 

Bedreigingen omzetten in kansen; Beter bouwen in de delta

Joost van Kasteren en Martin van Staveren, Geotechniek Thema Deltatechnologie, oktober 2008, pagina 57

Martin van Staveren legt uit dat door risico's veel meer in te bedden in het bouwproces ervoor gezorgd kan worden dat opdrachtgevers in open overleg de kansen en bedreigingen aan de orde stellen en daarop anticiperen. Daarbij wordt dan niet alleen gekeken naar de kansen en bedreigingen als zodanig, maar vooral ook naar de manier waarop de organisatie er mee om gaat en er mee om zou moeten gaan.

Geotechnical aspects of a land reclamation in the Yangtze Haven in Rotterdam

Dr.ir. O.M. Heeres, ing. H.E. Brassinga, ir. J.G. de Gijt1, ir. E.J. Broos, ir. M.B. de Groot, dr. G.A. van den Ham, ir. T. Schweckendiek, Geotechniek Thema Deltatechnologie, oktober 2008, pagina 62

Bij de toegang van de Yangzehaven, in de haven van Rotterdam, heeft recentelijk een nieuwe landaanwinning plaatsgevonden. Het ontwerp van de landaanwinning was een uitdaging wat betreft voldoende veiligheid tegen liquefaction en stabiliteit van het talud.
Vibroflotation is toegepast om het risico van liquefaction te beperken, echter konden enkele zandophogingen niet verdicht worden. Met een gespecialiseerde waarschijnlijkheidsanalyse is echter bepaald dat de landaanwinning voldoet aan de veiligheidseisen.