Geotechniek 2000, nr. 1

LET OP: Van de jaargangen tot 2007 zijn - op een paar uitzonderingen na - alleen de abstracts beschikbaar. Vanaf 2007 is van ieder artikel ook een .pdf beschikbaar.

Intensief ruimtegebruik integraal afgewogen

E.F.M. Nieuwenhuis, A.T. Dullemond, D.J. Ozinga, Geotechniek nr. 1, 2000, pagina 8

Het is te eenzijdig om de afweging tussen ondergronds en bovengronds bouwen uitsluitend te baseren op de investering voor de bouw. Het integraal afwegingsmodel Bouw Industriële Ondergrondse Ruimten (BIOR) betrekt zoveel mogelijk factoren die bij de afwegingen een rol spelen in het beeld. Het biedt zo een ruwe maar objectieve indicatie van de mogelijkheden voor het gebruik van de ondergrond bij industriële processen.

Schade bij gelijkmatige bodemdaling

A. Verruijt, Geotechniek nr. 1, 2000, pagina 15

Bij een fundering op staal, met een funderingsdiepte beneden het grondwater, kan een gelijkmatige bodemdaling leiden tot extra zakkingen van de fundering. De grootte van deze extra zakkingen kan maximaal ongeveer de helft van de bodemdaling zijn. Het effect wordt veroorzaakt door de verlaging van de effectieve bodembelasting naast de fundering door de relatieve stijging van de grondwaterstand. Dit kan dus optreden bij elke verhoging van de grondwaterstand ten opzichte van het maaiveld. Indien de fundering van het gebouw ongelijkmatig wordt belast, met een verschillende reserve tegen bezwijken, kan dit leiden tot ongelijkmatige zakkingen en schade.

Kwaliteitscontrole van paalfunderingen

R.J. van Foeken, D.J.M.H. Pluimgraaff, J. de Vos, Geotechniek nr. 1, 2000, pagina 20

In Nederland wordt de controle van het draagvermogen van funderingspalen beperkt tot grondonderzoek, de ontwerpnormen en het akoestisch doormeten om de schachtvorm te controleren. In het buitenland worden echter vaak proefbelastingen uitgevoerd op meerdere palen per werk, om het feitelijke draagvermogen te toetsen. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de beschikbare methoden voor het toetsen van draagvermogen, met de voor- en nadelen per methode. De resultaten van proefbelastingen volgens statische, dynamische of pseudo statische methodieken zijn afhankelijk van vele factoren. Geen der beproevingsmethoden kan het draagvermogen en het vervormingsgedrag van de fundering exact voorspellen.

Correleren: kundig relativeren

P. Lubking, Geotechniek nr. 1, 2000, pagina 32

Correlaties vormen een nuttige aanvulling op de gegevens en middelen van de ontwerper om technisch en economisch verantwoord te construeren. Het gebruik van correlaties is goedkoop en vergt weinig tijd. Correlaties leiden echter tot relatief grote spreidingen in de te hanteren grondparameters. Daardoor gaat de betrouwbaarheid van het ontwerp omlaag en zijn hogere veiligheidsfactoren nodig, zodat zwaarder geconstrueerd wordt. Een verantwoorde toepassing van correlaties vergt bovendien ervaring en inzicht in de fysische processen achter de correlaties. Tevens is grondige kennis van de bestaande literatuur en de kredietwaardigheid van de auteurs belangrijk.

Inpandige paalproeven voor de Beurs van Berlage

G.T. Visser, D.M. Maagdelijn, Geotechniek nr. 1, 2000, pagina 37

De paalfundering van de Beurs van Berlage is geheel vernieuwd met behulp van VHP-groutinjectiepalen. Tijdens de installatie van de eerste palen bleken relatief hoge waterspanningen op te treden in de eerste zandlaag, waarin de bestaande paalfundering staat. Vier van deze houten palen zijn vervolgens inpandig onderzocht, om inzicht te krijgen in het verloop van het draagvermogen en vervormingsgedrag ervan. Hieruit bleek dat de gegenereerde wateroverspanning in de eerste zandlaag geen nadelige invloed had op het draagvermogen en de deformatie van de palen.

Paalfunderingen in bruinkool

W.J. van Niekerk, J. Visser, Geotechniek nr. 1, 2000, pagina 54

Voor de bouw van een fabriek op Sumatra (Indonesië) zijn de palen gefundeerd in lagen bruinkool. De bruinkool (Lignite) is een organisch materiaal met een schijnbare grensspanning van 4000 tot 5000 kPa. Om hierin te kunnen funderen is de draagkracht van het materiaal onderzocht. Indien de schijnbare grensspanning niet werd overschreden, bleek Lignite een hoge belasting te kunnen dragen. Voor het ontwerp van de palen zijn tabellen opgesteld voor de draagkracht in klei en organisch materiaal, die aansluiten op NEN 6743..