Bijeenkomst
14 mei 2024
18:00 uur - 22:00 uur

Bouw van de grootste Lithium-ion batterijfabriek in Europa

Ons kringlid Michiel Schöller heeft (als waterzuiveringsspecialist) bij het Zweedse NORTHVOLT een half jaar meegewerkt aan de bouw van de veruit grootste Lithium-ion Batterijenfabriek van Europa. Aandeelhouders zijn onder andere Volvo, Scania, BMW en Volkswagen. Het initiatief wordt ondersteund met Europese en Zweedse subsidies. De premium Li batterijtechnologie is super high tech, en in eigen huis in de laboratoria in Stockholm ontwikkeld. Het geïnvesteerd vermogen is/wordt in totaal > € 50 miljard. Momenteel werken er ca. 5.000 mensen, ca. 150 nationaliteiten, aan dit project. Er worden Giga Factories gebouwd in Skelleftea (Noord Zweden), Göteborg en Börlange (bij Volvo en Scania), Gdansk (Polen), Heide (Duitsland) en Quebec (Canada).

KR Zuid-Holland
Bijeenkomst
9 april 2024
18:00 uur - 22:00 uur

Hoe gaat Rijkswaterstaat Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar houden?

Rijkswaterstaat staat voor een grote, belangrijke opgave om Nederland ook in de komende decennia veilig, leefbaar en bereikbaar te houden. Met name de instandhouding van de snel verouderende hoofdinfrastructuur en het klimaatbestendig maken van Nederland verdienen in deze tijd bijzondere aandacht. Patricia Zorko zal in haar presentatie ingaan op deze uitdagingen, en op het werk en de taken van de inmiddels 225-jarige Rijkswaterstaatsorganisatie. Ook zal zij de belangrijkste andere maatschappelijke ontwikkelingen behandelen die van invloed zijn op het werk en de taken van Rijkswaterstaat. Tenslotte zal zij met de KIVI-kring Rotterdam in gesprek gaan over haar ervaringen in het aansturen van de Rijkswaterstaat¬organisatie in haar rol van plaatsvervangend Directeur-generaal.

KR Zuid-Holland
Bijeenkomst
12 maart 2024
18:00 uur - 22:00 uur

Kunstmatige Intelligentie, de mogelijkheden benutbaar èn beheersbaar!

Oftewel: Betekenisvolle menselijke controle over Artificial Intelligence, AI. Voordracht door prof. dr. Catholijn Jonker

KR Zuid-Holland
Bijeenkomst
12 december 2023
18:00 uur - 21:00 uur

The Frozen Climate Views of the IPCC

of “Hoe manipuleert het IPCC wetenschappelijke studies voor eigen gewin”. Voordracht door Marcel Crok.

KR Zuid-Holland
Bijeenkomst
14 november 2023
18:00 uur - 21:00 uur

Duurzaamheid in en rondom huis voor iedereen bereikbaar

Deze avond geen wetenschappelijk betoog maar een praktisch onderwerp waar velen van ons mee te maken heeft of voor keuzes komt te staan.

KR Zuid-Holland
Bijeenkomst
10 oktober 2023
18:00 uur - 22:00 uur

Alles wat er te weten valt over CO2

Op speciaal verzoek: een alomvattend overzicht van de rol van CO2! Hoe werkt CO2 en hoe werkt het in de atmosfeer, wat gebeurt er nu precies. Velen praten over CO2, de gevaren, de catastrofe als we niets doen. Maar vrijwel niemand heeft ooit de moeite genomen om te achterhalen wat er nu aan de hand is en wat er daadwerkelijk plaatsvindt.

KR Zuid-Holland
Bijeenkomst
12 september 2023
18:00 uur - 22:00 uur

Klimaat en economische groei, een contradictie?

Met de grote vraag op de achtergrond: Kan een economiestelsel zonder groei? Voordracht door ir. Bob van den Hoogen

KR Zuid-Holland
Bijeenkomst
13 juni 2023
18:00 uur - 22:00 uur

Waterveiligheid in tijden van zeespiegelstijging

Waarom de Oosterscheldekering zeker 100 jaar wordt. Voordracht van dr. ir. Hessel Voortman

KR Zuid-Holland