Maja Rudinac-Voorneveld wint vijfde Prins Friso Ingenieursprijs

Dr. ing. Maja Rudinac-Voorneveld (37) Founder en CEO bij Robot Care systems en Robot Robots is op 18 maart 2019 verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2019. Zij ontving de vijfde Prins Friso Ingenieursprijs bij ASML te Veldhoven, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) kent de prijs jaarlijks toe aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. 

Ouderen of bijvoorbeeld Parkinson patiënten die de kracht missen om zelf goed te kunnen te lopen dreigen eerder in een isolement te raken. Daar wilde de robotica deskundige iets voor vinden. Samen met haar team ontwikkelde zij Lea (Lean Empowering Assistent), een robot in de vorm van een rollator. De robot gebruikt sensoren en camera’s om het lopen te stabiliseren en te vergemakkelijken, data te meten en obstakels te vermijden. In zorginstellingen kan Lea een stukje van de taken van het schaarse personeel overnemen. Over het design is erg lang nagedacht, het moest voor de gebruiker toegankelijk ogen en herkenning opwekken. Lea helpt haar gebruikers hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid terug te krijgen.

Rudinac-Voorneveld ontwikkelde naast de zorgrobot onder meer ook een autonoom rijdende bus voor bijvoorbeeld shuttlevervoer op luchthaven Schiphol en service robots voor in pakhuizen of in grote publieke ruimtes. “Maja is een gedreven en uiterst gebalanceerde ingenieur, die de vele facetten van het ingenieurschap van concept tot ontwikkeling beheerst. Haar werk is actueel, maatschappelijk relevant en zeer innovatief. Ze gebruikt haar enorme kennis op het gebied van robotica om een verschil te maken.” licht juryvoorzitter Micaela dos Ramos toe.

Bekijk hier het filmpje van de Ingenieur van het Jaar 2019 - Maja Rudinac-Voorneveld.

Winnaar van de publieksprijs voor de Prins Friso ingenieursprijs 2019 was:

  • ing. Eelco Osse, directeur en eigenaar van o.a. Osse Equipment Manufacturing Group en Machinefabriek Boessenkool
    • Bekijk hier zijn filmpje.

Runner-up voor de Prins Friso ingenieursprijs 2019 was:

  • dr. ir. ing. Almer van der Stoel, directeur van CRUX Engineering BV, BouwRisk BV, High Five Solutions BV en Bambooder Biobased Fiber BV
    • Bekijk hier zijn filmpje.