KIVI Engineering Student Team Award 2022
De KIVI Engineering Student Team Award is een aanmoedigingsprijs voor studententeams. De prijs is door KIVI in het leven geroepen om de ingenieurs van morgen een boost geven, te tonen waar studenten in teamverband toe in staat zijn en een grotere bekendheid te bieden aan hun innovatieve projecten. Lees meer over deze prijs.
Studententeam MSP-Maastricht wint KIVI Engineering Student Team Award 2022
Het studententeam van Maastricht University wint eerste KIVI Engineering Student Team Award met hun innovatie Methagone. Hun innovatie, een door bacteriën gemaakt voedingssupplement die koeien minder methaan (broeikasgas) uit doet stoten, is door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), tot winnaar uitgeroepen.
Op woensdag 16 maart 2022, tijdens de Dag van de Ingenieur, heeft het team officieel hun prijs in ontvangst genomen in het digitale bijzijn van Prinses Beatrix en Prinsel Mabel. Ook werd de prestigieuze Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt.
'Methagone'
De laatste tijd heeft het verlagen van de uitstoot van methaan, een belangrijk broeikasgas, enorm veel aandacht gekregen. Koeien leveren een belangrijk aandeel in deze meethaanuitstoot. Enige tijd geleden is ontdekt dat het mengen van rood zeewier door het voer van koeien de aanmaak en uitstoot van methaangas drastisch verlaagt. Het is echter lastig om zeewier in grote hoeveelheden te produceren. MSP-Maastricht, een team van 12 bachelor studenten van de faculteit Science and Engineering van de Universiteit Maastricht werkt aan een oplossing door middel van synthetische biologie. Dit doen ze door de genetische instructies, die deze eigenschap aan het zeewier geeft, over te zetten in bacteriën om zo een voedingssupplement te ontwikkelen die de nodige schaalvergroting kan realiseren. Dit kan een belangrijke bijdrage zijn aan het terugdringen van de wereldwijde klimaatopwarming. De vakjury prees hun innovatie: ‘Methagone heeft de potentie om te zorgen voor een grote wereldwijde impact’.
De studententeams
De strijd was verder tussen InMotion van de TU/e, met het project ‘de Revolution’ en Team CORE met hun project ‘TITAN’, eveneens van TE/e. InMotion ontwikkelt een nieuwe snellaad technologie genaamd 'Electric Refueling'. Hun doel is om o.a. de energie transitie in de auto-industrie te versnellen. Geen lange rijen meer voor een laadstation en ook geen verplichte kop koffie, maar laden en weer door. Team CORE introduceert, een shredder die werkt met een speciale zoutoplossing. Hierdoor kunnen elektronische producten en batterijen veilig worden omgezet in plastic metaal mixen, zonder dat er brand ontstaat. En kunnen hogere recycle percentages onder veiligere omstandigheden worden behaald.
Foto: Teamfoto MSP-Maastricht