Circulaire Economie

Jaarthema KIVI in 2017 en 2018

Nieuws Circulaire Economie

Kennishub Circulaire Economie
23 januari 2018

Kennishub Circulaire Economie

Om te verkennen wat de mogelijkheden zijn voor een Kennishub Circulaire Economie en hoe deze aansluit op de dagelijkse praktijk van ingenieurs en ondernemers organiseerden CIRCLES en KIVI in de Cleantech Regio een symposium. Tijdens dit symposium deelde Manuel Weber van het VDI Zentrum Ressourceneffizienz de ervaringen van het centrum met verschillende tools.

Bekijk de presentatie
KIVI-jaarcongres Circulaire Economie
21 november 2017

KIVI-jaarcongres Circulaire Economie

Op 21 november 2017 vindt het KIVI-jaarcongres Circulaire Economie plaats, waarbij ook bezoeken aan projecten op de agenda staan.

Bekijk de presentaties
Circulair bouwen
26 oktober 2017

Circulair bouwen

Circulariteit wordt steeds meer als een noodzaak gezien en is dat terecht en waarom? Grondstoffen worden duurder c.q. raken op, de kosten voor afvalverwerking worden hoger en de ongelijkheid groeit tussen zij, die zich wel en zij, die zich niet een flinke milieu-footprint kunnen permitteren. Diverse sprekers lichten hun visie op het onderwerp toe vanuit evenzoveel invalshoeken, zoals de politiek, de architectuur, de toeleveringsindustrie, de afvalverwerking, enzovoort.

Lees het verslag
KIVI Innovation Drinks Twente
19 oktober 2017

KIVI Innovation Drinks Twente

Op donderdag 19 oktober tijdens de KIVI Innovation Drinks Twente zal dr. Laura Franco Garcia, assistent professor aan de Universiteit Twente, dieper ingaan op het concept van de circulaire economie en uitdagingen in deze transitie.

Lees het verslag
The Future of Waste - de kracht van kringlopen
12 oktober 2017

The Future of Waste - de kracht van kringlopen

Circulaire en biobased economie en reststromen zijn voor u geen onbekende begrippen. Maar waar vindt u nieuwe grondstoffen? En wat zijn nieuwe toepassingen voor uw reststromen? Deze onderwerpen en nog vele andere komen tijdens The Future of Waste aan bod. Zo vertellen ondernemers en deskundigen hoe hun bedrijven nieuwe kansen benutten en kunt u nieuwe contacten leggen met bedrijven die uw reststromen kunnen gebruiken of u van nieuwe grondstoffen kunnen voorzien. De nieuwe kansen liggen in de cross-overs tussen sectoren, vertegenwoordigd door organisatoren Circles, WUR, VNO-NCW Midden, IPKW en KIVI.

Aanmelden
Circulaire economie in de praktijk
3 oktober 2017

Circulaire economie in de praktijk

Elk jaar worden meer dan 1 miljard autobanden weggegooid en de meeste van hen zijn landopvulling, of nog erger, worden verbrand, waardoor grote hoeveelheden CO2 vrijkomen. De productie van banden is ook zeer vervuilend, omdat er in grote hoeveelheden gebruik wordt gemaakt van koolzwart (carbon black). Voor de productie van elke kg carbon black is meer dan 2,5 liter olie nodig. Een van de grote uitdagingen voor projecten rond circulaire economie is schaalbaarheid.

Grenzen aan groei of circulaire economie
13 september 2017

Grenzen aan groei of circulaire economie

Lezing door prof. dr. D.J. Koch. Koch is diplomaat, schrijver, en sociaal wetenschapper, en is zeer toegewijd aan een eerlijke, duurzame, welvarende en stabiele wereld. Koch richt zich momenteel op de duurzaamheid en voorzieningszekerheid van metalen en mineralen, waarbij transparantie een essentiële rol speelt.

Circulaire Eonomie: De rol van KIVI
19 juni 2017

Circulaire Eonomie: De rol van KIVI

Voor 2017 en 2018 heeft KIVI het zeer actuele technisch maatschappelijk thema ‘Circulaire Economie’ (CE) centraal gesteld. Als technisch bedrijfskundigen dragen wij een belangrijke verantwoordelijkheid bij het realiseren van de transitie van een lineaire naar circulaire economie. Bijvoorbeeld voor het realiseren van complexe ketenintegratie en/of reverse logistics ten behoeve van recycling en/of upcycling. Eén en ander vanzelfsprekend hand in hand met het ontwerpen van business- en verdienmodellen waar aandeelhouders en/of investeerders blij van worden.

Circular Economy for Aviation and Space Technology
31 mei 2017

Circular Economy for Aviation and Space Technology

KIVI-afdeling Aerospace Engineering organiseert (na afloop van haar ALV) twee interessante presentaties: [1] End-of-life and reusability in spaceflight; unexpected challenges and innovations en [2] End-of-Life Aircraft - Aviation: the most circular industry in the world.

Download hier de presentatie
Graceful Demolition
12 mei 2017

Graceful Demolition

Circular Economy is this year’s central theme of KIVI, and in that light the sections Maritime Technology & Offshore Technology of KIVI have organized this symposium. Graceful Demolition is not a pipe dream; there is definitely a business case in the emerging circular demobilization market.

Download hier de presentaties
Is totale circulaire economie een illusie?
9 mei 2017

Is totale circulaire economie een illusie?

Hoe realistisch is het dat circulaire economie onze leveringszekerheid garandeert? De bijeenkomst wordt ingeleid door Prof. Dirk-Jan Koch en past in het themajaar van het KIVI. TME heeft ervoor gekozen om daarbinnen, na haar themajaar Energie in 2016, in 2017 te kiezen voor de circulaire van grondstoffen.

Stadskantoor Venlo - meer dan alleen duurzaam
3 mei 2017

Stadskantoor Venlo - meer dan alleen duurzaam

Bezoek aan Stadskantoor Venlo, een bijzonder gebouw dat is ontworpen volgens de principes van cradle to cradle (C2C). Door o.a. warmte-koude-opslag (WKO), pv-panelen en energie-efficiënte maatregelen is het gebouw zelfvoorzienend qua energiebehoefte.

Niet Lullen maar Poetsen
3 mei 2017

Niet Lullen maar Poetsen

Lezing door Laura Klauss, Better Future Factory. Better Future Factory incorporeert de principes van een circulaire economie om materiaalkringlopen te sluiten, materialen te recyclen, en business te ontwikkelen die bijdragen aan een betere toekomst.

Energiesysteem in 2050
20 april 2017

Energiesysteem in 2050

Na de afspraken op de klimaattop in Parijs is de urgentie om wereldwijd de CO2 uitstoot naar bijna nul te brengen duidelijk. Deze sessie van EnergyNL2050 is de vierde van een serie van vier over de totale energiebehoefte van Nederland en hoe de energievoorziening er in 2050 uit zou kunnen zien die (bijna) CO2 vrij is.

Lees hier het verslag
Mini-seminar energieopslag
12 april 2017

Mini-seminar energieopslag

Mini-seminar over energieopslag, met o.a. lezing door AquaBattery B.V., winnaar Herman Wijfelsprijs, categorie Circulaire Economie. Duurzame energiebronnen zoals zon en wind maken een sterke groei door. Echter deze bronnen hebben een periodiek karakter en de energie kan niet optimaal opgeslagen worden. De Blue Battery van Aqua Battery is een batterij die alleen op water en keukenzout werkt.

Download hier de presentaties
Circulaire huisvesting Alliander
4 april 2017

Circulaire huisvesting Alliander

Interessante presentaties en lezingen, die aansluiten op de geavanceerde technologie bij de engineering, onderhoud en besturing van het moderne netwerkbedrijf Alliander met daarna een rondleiding door het vernieuwde, energiezuinige en duurzame gebouw, waarin Alliander is gehuisvest.

Lees hier het verslag
Clean Oceans And Clean Energy
20 april 2017

Clean Oceans And Clean Energy

The Ocean Cleanup develops advanced technologies to rid world’s oceans of plastic. An update on the project’s status will be given. The latest development is the installation of a 100m prototype in the North Sea, which serves as a test bench for future developments. With a passion for clean energy and offshore technology, the mission of Oceans of Energy is to develop and deliver clean energy worldwide and to include offshore renewables in the energy mix.

Lees hier het verslag
Circulaire Economie
8 maart 2017

Circulaire Economie

Bijeenkomst met een tweetal beschouwingen, door Jac van den Broek en Pavlina Nanou, over Circulaire Economie. Hiermee wordt ingespeeld op het jaarthema van het KIVI.

Circulaire Economie; politiek perspectief
7 maart 2017

Circulaire Economie; politiek perspectief

Inleiding met discussie bij het KIVI door Yasemin Cegerek, lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, rapporteur Circulaire Economie.