View this email in your browser
Ingenieurs van de toekomst
 
Miguel DelcourWat moeten de ingenieurs van de toekomst kunnen en van wie gaan ze dit leren? Hiermee opent De Ingenieur in haar septembernummer het artikel over de ingenieur en technici van morgen. Een rondvraag langs onder meer het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de politiek leverde tal van reacties op. Ook lezers reageerden massaal. Met als resultaat een mooi artikel, waarin ook wordt ingegaan op hoe we voldoende jonge technici kunnen werven. Hoe verleiden we de jeugd om voor techniek te kiezen? Want het is alle hens aan dek, willen we belangrijke maatschappelijke opgaven de komende jaren het hoofd kunnen bieden.

Het onderwijs werkt hier in ieder geval hard aan mee, o.a. door de technasiumscholen, waarvan we er al inmiddels 105 in Nederland hebben. Ook andere organisaties en initiatieven zijn hiermee bezig. Zoals Techniek Nederland. De brancheorganisatie heeft onlangs de resultaten van een marktonderzoek naar werken in de techniek gepresenteerd en een langlopende campagne gelanceerd om werken in de technische sector te promoten. Dit zal zeker helpen bij het enthousiasmeren van toekomstige techneuten, want uit het onderzoek blijkt: wie op zoek is naar werkgeluk, moet kiezen voor een carrière in de techniek. Bijna alle werknemers in deze sector zijn buitengewoon blij met hun baan. Ze vinden dat hun werk ertoe doet, ze werken met plezier en ze zijn trots op hun vak. En terecht! Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland zegt het goed: “Technische vakmannen en -vrouwen zijn onmisbaar in onze maatschappij. Je doet belangrijk werk, waarmee we grote maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen. Technici zijn de makers van morgen.” KIVI werkt samen met Techniek Nederland en andere organisaties en initiatieven om werken in de techniek en natuurlijk het ingenieursvak te promoten.

Behoefte aan kennis, inzichten en netwerken? Schrijf je in voor aankomende KIVI-bijeenkomsten, zoals de lustrumviering van RisicoBeheer en Techniek op 13 oktober, de interessante lezing ‘Beyond the smart city’ van KIVI Industrieel Ontwerpen op 4 oktober of de Waterbouwdag op 12 oktober of een van de andere interessante bijeenkomsten, lezingen of webinars van onze afdelingen. Bekijk het volledige overzicht op onze website.

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Tien jaar KIVI RisicoBeheer & Techniek: systematisch voordenken voor veilige en toekomstbestendige oplossingen

KIVI viert op vrijdag 13 oktober met een mooi jubileumevent het tienjarig bestaan van de afdeling RisicoBeheer & Techniek (RBT). Voor leden van het eerste uur en initiatiefnemers van dit event, Arie Quik en John Stoop, een uitgelezen kans om samen met de jongere generatie ingenieurs stil te staan bij het feit dat zij de samenleving moeten en kunnen helpen verstandiger besluiten te nemen. Arie en John vertellen hier meer over in dit artikel.

Smart Buildings: hét event over gebouwautomatisering voor eindgebruikers door eindgebruikers op 5 oktoberOp donderdag 5 oktober vindt de 5e editie plaats van Smart Buildings: hét event over gebouwautomatisering voor eindgebruikers door eindgebruikers. Energietransitie is een onderwerp waar alle eindgebruikers mee bezig zijn. Wat zijn nu bewezen projecten? Wat is de visie van leveranciers/fabrikanten? En hoe is dit te realiseren? 

Bezoekers kunnen zelf hun programma samenstellen waarbij alles draait om kennisoverdracht. Je hebt de keuze uit bijna 300 presentaties, waaronder praktijkcases van o.a. ASML, Martini Ziekenhuis, Universiteit Utrecht, Rabobank, AFAS, Schiphol en Provincie Zuid-Holland. 

Smart Buildings wordt eens in de twee jaar georganiseerd door Building G100; een eindgebruikersplatform waar 300 professionals bij aangesloten zijn die zich bezighouden met beheer/management/onderhoud van gebouwautomatiseringssystemen.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.SmartBuildings.nl.

Nomineer de Ingenieur van het Jaar 2024!


Ken jij een bijzondere ingenieur die de Prins Friso Ingenieursprijs verdient? Nomineer haar of hem dan voor de verkiezing van Ingenieur van het Jaar 2024. De Prins Friso Ingenieursprijs wordt jaarlijks door KIVI toegekend aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Met de prijs, die volgend jaar voor de tiende keer wordt uitgereikt, zet KIVI de ingenieurs van de toekomst én het ingenieursvak in de schijnwerpers. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen.

Wil je meer weten of direct iemand nomineren? Bezoek dan deze website.

KIVI Techniekdoemiddag bij Oyfo Techniekmuseum op 7 oktober

Op zaterdag 7 oktober organiseert KIVI Regio Oost in samenwerking met Oyfo Techniekmuseum opnieuw de KIVI Techniekdoemiddag voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. In groepjes en onder begeleiding van KIVI-leden werken de kinderen aan verschillende werkstukjes. Daarna kunnen zij in het museum alles te weten komen over stoommachines en smartphones, over robots en kunst, energiebronnen en onze planeet. Kortom, alles over mens en techniek.

Kijk voor meer informatie op onze website.

Begeleiders gezocht: lijkt het jou leuk om de kinderen te assisteren en jouw passie voor techniek over te brengen? Wij zoeken KIVI-leden die hierbij willen helpen. Neem voor meer informatie contact op met elfride.dijkstra@kivi.nl.

Deltek Clarity Studie: ingenieursbureaus richten zich opnieuw op digitale transformatie

De 4e jaarlijkse Deltek Clarity Study toont aan dat er duidelijke gevolgen zijn voor professionele dienstverleners die hun focus op digitale transformatie niet vernieuwen. De studie gaat dieper in op trends en inzichten in de sector op basis van enquêteresultaten van meer dan 500 besluitvormers van professionele dienstverleners in EMEA en APAC. Wat duidelijk werd uit de resultaten is dat bedrijven zich nu meer richten op groei na een paar turbulente jaren. Ze staan echter voor de uitdaging om te weten waar ze zich op moeten richten om hun bedrijfsdoelen te halen. 

Download het volledige Deltek Clarity rapport om nog meer inzicht te krijgen in de sector voor ingenieursbureaus in 2023 en daarna.

Benieuwd hoe Deltek de financiële operaties en projectmanagementprocessen van EKJ Consulting heeft gestroomlijnd en gemoderniseerd? Lees meer.

Techniek Nederland lanceert arbeidsmarktcampagne ‘Je kunt zoveel meer in de techniek’

Techniek Nederland, de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel, heeft vorige week het startschot gegeven voor een meerjarige landelijke on- en offline arbeidsmarktcampagne die de kansen laat zien om in de technieksector carrière te maken.

De sector heeft veel nieuwe mensen nodig. Doel van de campagne is dat schoolverlaters en zij-instromers vaker de technieksector bovenaan hun shortlist zetten als ze een opleiding of baan kiezen. De campagne vertelt hoe belangrijk het werken in de technische sector is en dat je er alle ruimte krijgt om te groeien en je te ontwikkelen.

Lees meer in dit artikel

Wetenschap tijdens de Maand van de Geschiedenis: uitvinders, wetenschappers en pioniers 


Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema 'Eureka!'. Met interessante tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen en mooi theater wordt de geschiedenis van de wetenschap onder de aandacht gebracht. De complete agenda is te bekijken op www.maandvandegeschiedenis.nl.

Hydrogen Technology Expo & Conference 2023 in Bremen, 27-28 september

De Hydrogen Technology Expo & Conference 2023 in Bremen, Duitsland van 27-28 september, biedt vijf technische en strategische conferenties op o.a. de onderwerpgebieden: Low-Carbon Hydrogen Production, Systems Integration & Infrastructure, Fuel Cell Design, Development & Manufacturing, E-Fuels & Hydrogen Propulsion and Carbon Capture en Utilisation & Storage.

Alle toonaangevende namen op het gebied van waterstof- en koolstofafvangtechnologie, waaronder o.a. Shell, Aramco, EY, Schneider Electric, Exxon Mobil en Airbus, duiken in de belangrijkste onderwerpen van de industrie. Ze identificeren en bespreken de sterke en zwakke punten en de kansen en bedreigingen van de waterstoftechnologie-industrie en hoe deze zowel op de korte als op de lange termijn kunnen worden aangepakt. 

Korting voor KIVI-leden
Je kunt de expo gratis bezoeken. Wil je toegang tot de conferentie? KIVI-leden krijgen 25% korting op een 'Conference Registration' van 1950,- euro. Gebruik hiervoor deze kortingscode: TGE_KIVI.

Kijk voor meer informatie en registratie op Hydrogen-worldexpo.com.


- vacature- 


CIVIELTECHNISCH PROJECTLEIDER SPORTPARKEN

Bouw mee aan de toekomst van sport in Amsterdam! Als civieltechnische projectleider sportparken lever jij een actieve en overtuigende bijdrage aan uitdagende Amsterdamse sportprojecten. Met als doel dat elke Amsterdammer kan sporten en talenten kan ontwikkelen binnen het mooie sportareaal van de stad. Door het creëren van moderne, duurzame en innovatieve sportvoorzieningen op de gemeentelijke sportparken, lever je een bijdrage aan de grote stadsvernieuwingsprojecten binnen Amsterdam.

Solliciteer nu >>

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, kijk op deze website>>

KIVI-activiteitenkalender

26 t/m 28 september
Electronics & Applications 2023

27 september
Workshop: Het gebruik van lidar op en in dijken

27 september
Excursie: Kristalbad Enschede

28 september
Lezing: Environmental monitoring

28 september
RD4 Inzamelen en verwerken Afval en Grondstoffen

29 september
EqualTable@HomeComputerMuseum. From Then To Now: Growing Up With Computers

30 sept. t/m 4 oktober
Tunneltechniek en Ondergrondse Werken: Buitenlandreis 2023 Antwerpen - Zeebrugge – Parijs

30 september
Bezoek brouwerij Hertog Jan

2 t/m 5 oktober
Symposium: Energy Geotechnics

2 oktober
Netwerkcafé: Liever een warmtenet dan verwarming met waterstof

4 oktober
Presentatie: Offshore wind farm Hollandse Kust Noord innovations (Vol)

4 oktober
Lunchlezing: Energie uit Water

4 oktober
Webinar: 5GAA Evaluation of Radio-Based Positioning Enhancements for Automotive Use Cases

4 oktober
College: Beyond the smart city

5 t/m 8 oktober
EYE 51st conference in Skopje 2023

5 oktober
Review Radio Science (URSI GASS 2023)

5 oktober
Artificiële Intelligentie – voorbij de hype

7 oktober
KIVI Techniekdoemiddag bij Oyfo Techniekmuseum

10 oktober
Masterclass: Hoe als bedrijf effectief netwerken!

10 oktober
Besturendag 2023

10 oktober
Alles wat er te weten valt over CO2

10 oktober
Lectures Flow for Future - part I

11 oktober
Excursie: A9 Badhoevedorp – Holendrecht

11 oktober
Kennissessie: Veilig & Duurzaam Verticaal Groen

12 oktober
Waterbouwdag 2023

13 oktober
DelftBlue user summit

13 oktober
Lustrumviering KIVI RisicoBeheer en Techniek 10 jaar

13 oktober
Excursie: Stadskantoor Venlo: Een andere kijk op duurzaam ontwerpen

Meer activiteiten
Bekijk de Activiteitenkalender

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Bekijk hier alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief